https://youtu.be/bsMPHFWNvDo
Klinik özellikler: 55 y, E, Unstable göğüs ağrısı ile acile başvuruyor. Troponin >1 mg/dl, EKG: lateral derivasyonlarda 1 mm horizontal ST depresyonu. 3 ay önce dış merkezde LAD’ye stabil angına tanısıyla stent takılmış.
İşlem özellikleri: Sorumlu lezyonun D2 olduğu görülüyor (1). Balon predilatasyonu (2) sonrası osteal bölgede küçük bir diseksiyon nedeniyle stent takılmasına karar verildi (3). Stent D2’e yerleştirildikten sonra ana damara ezme (crush) işlemi için balon park edildi (4). Bu aşamada stentin proksimalinin ana dala 1 mm taşırıldığına dikkat ediniz. Crush sonrası yan dal (D2) tel ve balon çekildi. D2 ostealde çift kat metal yük nedeniyle kopuk görünüyor (5). Yan dal distal struttan tekrar telle geçildi (işlemin en zor kısmı burasıdır; tel geçtikten sonra ince profilli balon predilatasyonu da gerekir). NC balon ile postdilatasyon (6) ve ardından final kising balon (7) ile işleme son verildi (8)
Yorum: Provizyonel teknikle başlanan bu olguda yan dal osteal hasar nedeniyle zorunlu olarak çift stent tekniğine dönüldü. Ana dal yan dal arasındaki açının 30 derece olduğu göz önüne alınırsa T ya da TAP (T stenting with small protrusion; protrüzyonlu T stent) uygun olmadığı açıktır. Yan dal çapının ana dala yakın olması nedeniyle bu hastada Culotte tekniği iyi bir seçenektir. Hatta internal crush’ta ana damarın yan dala bakan tarafında 3 kat metal yükü olduğu için bu hastada teorik olarak stent trombozu ve restenoz açısından en iyi çift stent tekniği Culotte’tur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder